ΚΙΝΑ:

Η ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ 


 

ΓΕΝΙΚΑ:

Η Κίνα είναι χώρα στην Ασία, με τον μεγαλύτερο πλυθησμό στον κόσμο με πάνω απο 1,4 δις κατοίκους. Έχει έκταση 9.596.961 τ/χμ και συνορεύει με 14 κράτη. Είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ανατολική Ασία με τεράστια επιρροή στις γύρω περιοχές. Θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα με το ΑΕΠ της να είναι 10.120 τρις δολάρια και η 2η οικονομία στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ. 



ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΙΣΧΎΣ:

Η Κίνα είναι η 3η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με ενεργό προσωπικό πάνω από 2 εκ. στρατιώτες, ναυτικούς και αεροπόρους καθώς και πάνω από μισό εκατομμύριο εφεδρείες. Είναι σχεδόν πλήρως αυτάρεσκη σε οπλικά συστήματα εξαιτίας της τεράστιας πολεμικής βιομηχανίας της. Παρά το μεγάλο μέγεθος του στρατού της σε συμβατικό τομέα παραμένει κατώτερη δύναμη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ λόγω λιγότερων πυρηνικών όπλων της. 

Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι στρατιωτικά εξαρτώμενες από αυτή. Η Κίνα προβάλλει συχνά τις κυριαρχικές τις επιθυμίες σε ξηρά και θάλασσα σε χώρες που θεωρεί αυτή μέρος της επικράτειας της (π.χ. Ταϊβαν). Εξαιτίας αυτού έχουν προκληθεί πολλά επεισόδιά στα σύνορα της Κίνας με το πιο πρόσφατο -και συνεχίζεται ακόμα- τις αψιμαχίες με την Ινδία κατα την οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 40 στρατιωτικοί. 


ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ:

Η Κίνα έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο με διαφορά από τις ΗΠΑ. Ήδη, η Κίνα έχει υπερ-τετραπλασσιάσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό και έχει βάλει μπρός για να περάσει την Ρωσία. Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας απειλεί τα συμφέροντα της Αμερικής κάτι που δείχνει ότι πλέον είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. 

Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια η Κίνα να ξεπεράσει τη Ρωσία και να γίνει ανοικτά ανταγωνιστής των ΗΠΑ και υποψήφια για την πρώτη θέση. Η δύναμη της Κίνας αυξάνεται ραγδαία σε σημείο που είναι αρκετά δύσκολο για τις ΗΠΑ να απαντήσουν στις απειλές της και αν συνεχίσει έτσι οι ΗΠΑ θα έχουν παραδώσει την Ανατολική Ασία στους Κινέζους.




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου