Ο.Υ.Κ:

ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



ΓΕΝΙΚΑ:

Η Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών είναι η κορυφαία στρατιωτική μονάδα που υπάρχει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι η ελίτ των ειδικών δυνάμεων και σε αυτή υπηρετούν μόνο οι καλύτεροι. Αρχικά, ιδρύθηκε το 1953 με την αποστολή Ελλήνων στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν κατά τα πρότυπα των Αμερικανικών Underwater Demolition Team. Λειτούργησε ως ομάδα υποστήριξης αποβατικών του ΠΝ και σε αμφίβιες αναγνωρίσεις. 

Το 1957 επισήμως στεγάστηκε Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος ενώ το 1968 ιδρύθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Το 2002 έλαβε την τελική της ονομασία ως Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

ΑΠΟΣΤΟΛΉ:

Η αποστολή της Δ.Υ.Κ. σε καιρό ειρήνης είναι η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων (από μονάδα Ο.Υ.Κ. του Λιμενικού Σώματος), η συμμετοχή σε διεθνής αποστολές, εκτέλεση νηοψιών και σε επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας/Ναρκαλιείας.

Σε καιρό πολέμου η Ο.Υ.Κ. επιχειρεί πίσω από τις γραμμές του εχθρού, αναλαμβάνει αποστολές  σαμποτάζ και επιδρομές σε εχθρικές εγκαταστάσεις. Συχνά αναλαμβάνει επιθετικές αποστολές και σε καιρό ειρήνης οι οποίες είναι απόρρητες και πραγματοποιούνται υπο άκρα μυστικότητα.



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ο.Υ.Κ. δεν φαίνονται. Οι άντρες της Δ.Υ.Κ. πραγματοποιούν γρήγορα χτυπήματα και εξαφανίζονται προκαλώντας σύγχυση. Σίγουρα η Δ.Υ.Κ. έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι πιο γνωστές επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν την επιχείρηση Κοσμάς το 1997 στην Αλβανία, την επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας στο Σοχούμι και την απομάκρυνση Ελλήνων και Κύπριων πολιτών από την Τρίπολη στη Λιβύη το 2014.



Σχόλια