F22 RAPTOR:

ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΆ:

To Lockheed Martin F-22 Raptor είναι Αμερικανικό μονοθέσιο, παντός καιρού stealth μαχητικό κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Αμερικανική Αεροπορία. Το μαχητικό ήταν μέρος του προγράμματος της Αμερικής για ένα Προχωρημένο Μαχητικό. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος σχεδιάστηκε αρχικά ως μαχητικό υπεροχής, αλλα και για επιθέσεις εδάφους, ηλεκτρονικό πόλεμο και για τακτικές υποκλοπής πληροφοριών. Για την κατασκευή του συμμετήχαν η Lockheed Martin η οποία ασχολήθηκε με τα όπλα και η Boeing για τα φτερά, την άτρακτο, τα συστήματα πλοήγησης και εκπαίδευσης.




ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ:

Μοίρες F-22 σταθμεύουν συχνά στην Βάση Kadena, στην Οκινάουα, Ιαπωνία. Τον Νοέμβριο του 2007, F-22 της 90ης Μοίρας πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή αναχαίτησης δύο Ρωσικών Tu-95MS βομβαρδιστικών. Ο Υπουργός Άμυνας της Αμερικής το 2007 αρνθήθηκε να αναπτύξει μοίρες F-22 στην Μέση Ανατολή. Παρ' όλα αυτά, τα πρώτα F-22 έκαναν την εμφάνιση τους στην Βάση Al Dharfa στα ΗΑΕ το 2009. Τον Απρίλιο του 2012, τα F-22 βρίσκονταν σε απόσταστη λιγότερη των 200 μιλίων απο το Ιράν, κάτι που ο Υπουργός Άμυνας του Ιραν θεώρησε ως απειλή. Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε ότι ένα F-22 αναχαίτησε ένα Ιρακινό F-4 που πλησίασε αρκετά κοντά σε ένα αμερικανικό drone.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, F-22 πραγματοποίησαν την πρώτη πολεμική ενέργεια, στα πλαίσια μιας επιχείρησης των ΗΠΑ στη Συρία. Τα μαχητικά έριξαν μεγάλες ποσότητες πυραύλων σε στόχους του ISIS. Mεταξύ 2014 και 2015, τα F-22 πραγματοποίησαν 204 αποστολές στη Συρία. Καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησης τους έχουν αποτρέψει Συριακά, Ρώσικα και Αμερικανικά αεροσκάφη απο το να επιτεθούν σε Αμερικανικές βάσεις και Κούρδικες δυνάμεις στη περιοχή. Τέλος, τα F-22 συμμετήχαν στους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Συρία στις 7 Φεβρουαρίου 2018.


Σχόλια